Fokozat rendszer és hierarchia

A Bujinkan fokozat rendszere 10 kyu és 15 dan fokozatból áll.
A tanulók 10. kyu-tól indulva haladnak 1. kyu-ig. A 10. kyu “fokozat nélkülit” takar (Mukyu) és a fehér öv társul hozzá. Az első vizsgát követően, 9. kyu-tól a fehér övet fiúk esetében zöld, lányoknál piros váltja.

A kyu fokozatok után fekete öv kíséretében a dan fokozatok következnek, első dan-tól 15. dan-ig. A dan fokozatokat 3 lépcsőre lehet bontani. Az első lépcső 5. dan alatti, a második lépcső 5. és 9. dan (Shidoshi) közötti, a harmadik lépcső 10. – 15. dan közötti (Shihan) tartomány.

emblemak

Az 5. dan elérése kiemelt fontosságú, mely a Godan teszt teljesítésével lehetséges. A Godan teszt során a vizsgázó háttal ül a vizsgáztatónak, aki a magasban tartott kardjával sújt le rá. Amennyibe a vizsgázó képes megérezni a veszélyt és elkerülni a csapást, sikerült a vizsgája. Korábban a Godan tesztet kizárólag Hatsumi Sôke végezte, pár éve azonban már a vizsga előtti pillanatban választ ki a jelen lévő 15. dan-nal rendelkező tanítványai közül vizsgáztatót. Ezáltal nem csak a vizsgázó, de a vizsgáztató is vizsgázik. A sikeres vizsga után lehetőség van dôjô nyitásra, a Shidoshi liszenc (Shidoshi Menkyo) és a Shidoshi-kai tagság kiváltásával.

Az így létrejött dôjô rendelkezik vizsgáztatási joggal, azaz a dôjô-t vezető Shidoshi (5. – 9. dan) vizsgáztathatja a tanulóit egészen 4. dan-ig. A fokozatot igazoló diplomákat japánból kell megkérni. A Shidoshi-nak lehetősége van az 1. – 4. dan-os tanulói közül Shidoshi-ho kijelölésére, – egyfajta kisegítő tanárként – a számára való Shidoshi-ho liszenc, valamint a Shidoshi-kai tagság kiváltásával. A Shidoshi-ho a saját fokozatáig vizsgáztathat. A Shidoshi-kai tagságot évente meg kell újítani, ellenkező esetben nincs vizsgáztatási jogosultság.

5. dan-tól Hatsumi Sôke ad fokozatot direktben vagy ajánlás útján. Utóbbi esetben a fokozatra ajánló személy ajánlást ír levél formájában, melyet Hatsumi Sôke bírál el. A 10. dan-hoz 3 db 15 dan-os személy ajánlása szükséges.

Megjegyzés:
1. Vannak dôjô-k, ahol 10. kyu-ra, “fokozat nélküliségre” is vizsgáztatják tanulóikat. Ez a gyakorlat nem helyes illetve nem etikus, révén japánból 9. – 1. kyu közötti diplomák igényelhetőek, 10. kyu-s diploma nem.

2. Nem helyes továbbá, sem az a gyakorlat ahol az adott dôjô saját diplomát állít ki és ad tanulóinak (az eredeti japán diplomák helyett), sem pedig az olyan fokozatok adása, melyre a dôjô vezetőjének nincs jogosultsága (akár a fokozat jellege pl. az 5. – 15. dan tartomány, vagy az érvényes Shidoshi-kai tagság hiánya miatt).