Kanazawa (1)

Kanazawa az Ishikawa tartomány központja, Tokióból 3 óra alatt elérhető shinkansennel. A legenda szerint egy Imohori Togoro nevű paraszt krumpli ásás közben arany lapkákra bukkant, innen kapta a város az elnevezését, ami szó szerinti fordításban az arany mocsarát jelenti. Kanazawa bővelkedik a történelmi látnivalókban. Találunk itt többek között kastélyt, hatalmas japánkertet, szamuráj utcákat, teaház és templom negyedeket, noh, történelmi, modern művészeti és aranyfüstlemez múzeumot.

Kanazawa kastély

Eredetileg egy Ikko szekta erődje állt a kastély helyén, amit 1580-ban Oda Nobunaga utasítására kezdett meg Sakuma Morimasa átalakítani. 1583-ban kerül Maeda Toshiie birtokába, majd egészen 1869-ig, 14 generáción keresztül a Maeda család lakhelyéül szolgált. Ez idő alatt 4 alkalommal is tűz martalékává vált. A második világháború végéig katonai bázisként használták, majd 1995-ig a Kanazawa Egyetem területe volt. 1996-ban a tartomány megvásárolta a kastély területét az államtól és elkezdődött a felújítás, amely során az 1850-es években jellemző épületképeket állították helyre. A munkálatok 2001-ben fejeződtek be. A kastély területén helyi nyugdíjasok végeznek (önkéntes alapon) idegenvezetési és karbantartási feladatokat.

Gyokusen’inmaru kert

Nagamachi szamuráj negyed

Az Onosho csatorna mentén található Nagamachi negyedben főként középosztálybeli szamurájok laktak. A Maeda család idején Kanazawa a negyedik legnagyobb város volt Japánban, így jelentős lakosságszámmal rendelkezett. A szamuráj korszak végével a terület pusztulásnak indult, ám egy részét sikeresen felújították.

 

A magas rangú Nomura szamuráj család háza