Fushimi Inari Taisha

Kyoto központjából mindössze 5 perc vonatozással elérhető az Inari hegy. A 233m magas hegy ad otthont a rizs és az üzleti jólét shinto istenségének, Inari-nak. A szentélyt 711-ben alapította egy koreai bevándorló család. Jelenleg a Japánban található 30000 Inari szentély központja.

in06

in04

A szentély és a hegy fő attrakciója a gyalog ösvények, melyek számtalan narancssárgára festett cédrusból faragott kapu alatt vezetnek fel a hegy tetejére (kb. 1,5 órás séta). Mindegyik kapu magánszemélyek, cégek vagy szervezetek adományaként került illetve kerül az ösvényekre és magán hordozza az adományozó adatait. Inari-t eleinte csak a rizs istenségének tartották, ám mivel a rizs adó fizetésre, majd fizető eszközként is szolgált, így idővel összekapcsolódott az üzleti világgal. Állítólag az Edo korszakban vált szokássá a kapuk adományozása, amikor az „aratás” kifejezést már nem csak a termények learatására, hanem az üzletek éves bevételének maghatározására is használták. Mára számuk elérte a 10000 darabot. Az első képen látható hatalmas kapu Toyotomi Hideyoshi adománya 1589-ből.

Inari hírvivője a róka. A szentély területén rendszerint párban találkozhatunk bronzból és kőből készült szobraikkal. Az egyik egy szent ékkövet, míg a másik a rizs raktár kulcsát tartja a szájában. A japánok természetfeletti erővel rendelkező lényeknek tartják a rókákat, akik képesek alakot váltani (ezáltal akár emberi alakot is felvenni) valamint eltűnni egy szempillantás alatt.

További információk:
http://inari.jp/

in02

Róka rizzsel a szájában

in03

in03_1

Szentélyek félútonSzentélyek félúton

Kyoto látképe
Kyoto látképe

Szentély a hegy tetején
Szentély a hegy tetején

in04_2

in04_4