Egy új korszak és egy új törekvés (1989)

A Tetsuzan (Vas-hegy) ezen első példánya közzétételének alkalmából szeretném kifejezni mély hálámat először Takamatsu Sensei-nek és az összes többi Sôke-nek (Nagymesterek), akik ezer éven át hűségesen fenntartották hagyományainkat, másodszor diáktársaimnak. Ezen felül kiterjesztem nagyrabecsülésem Mark Hodel-ra és Jack Hoban-ra a hírlevél megjelenése kapcsán tanúsított fáradozásaikért. Ezzel egy időben, ezen a hírlevélen keresztül szeretném közvetíteni köszönetemet mind azoknak a jó buyû-knak (harcművész barátok) és társaknak, akik igyekeznek kihozni a legjobbat az életükből és hozzájárulnak a társadalomhoz a művészetünk tanulásán és gyakorlásán keresztül.

Ebben az évben új korszakba léptünk Japánban a néhai császár eltávozásával és fiának beiktatásával. Ezt a változást a régi korszak nevének (Showa) újra való cseréje (Heisei) kísérte. Heisei úgy fordítható, mint ”Békéssé, nyugodttá, hétköznapivá vagy egyszerűvé válás” és a szabadság és béke fenntartásának szándékát fejezi ki. Azt szeretném, ha a Bujinkan igazi „Heisei harcos” magatartással lépne ebbe az új korszakba.

Tavaly év végén megszerveztem az első Daikômyôsai szemináriumot. Ezt azért tettem, hogy összehozzam a Bujinkan buyû-kat a világ minden részéről, hogy ízelítőt kapjanak ebből az életből, mely közel egy évezredig tartott. Először, hogy némi rálátást adjak a Takamatsu Sensei és köztem lévő több mint 30 évig tartó mély kapcsolatra, elhoztam néhányat az általa küldött több ezer képeslapból és levélből, valamint egy tőle kapott tekercset. Ez a tekercs, amit saját kézzel írt, (sok más mellett) a hagyományunk nagymesterről nagymesterre való átadásának vonalát tartalmazza. Úgy gondolom azok, aki jelen voltak, akár magyarázat nélkül is elképzelést kaptak a Bujinkan korrektségéről és hitelességéről.

Minden jót kívánva és megköszönve Jack-nek és Mark-nak ennek az új vállalkozásnak a vállalását, és a Bujinkan tagoknak világszerte…
Tetsuzan.

(Részlet a Tetsuzan hírlevél első számából.)