Takaosan

ts9A Takao-hegy (Takaosan) mintegy 50 km-re található Tokió központjától gyönyörű természeti környezetben, éppen ezért közkedvelt kiránduló hely. A betondzsungelt magunk mögött hagyva kb. 1 órás vonatozást követően már élvezhetjük a természet szépségét, a vadregényes  erdei tájat, amely repülőmókusok mellett a tenguknak is otthont ad.  Gyalogszerrel, remekül kiépített tanösvényeken keresztül juthatunk fel az 599 m magasan fekvő csúcsra, de egy rövidebb szakaszon akár libegőt vagy kötélvasutat is igénybe vehetünk. A hegytetőn csodás panoráma tárul elénk, jó időben még a Fuji is előbújik.

ts0

Japánban ritkán van hegy shinto vagy buddhista templom nélkül. Így van ezzel Takaosan is, ahol a több mint 1200 éves múltú Yakuo-in Yukiji buddhista templomot találhatjuk. A templom területére a 4 Mennyei Király kapun (Shitennô-mon) keresztül léphetünk be.

ts11

ts21 Jikokuten és Zôchôten

ts22Kômokuten és Tamonten

A Yakuo-in Yukiji templomot Yakushi Nyorai (Gyógyító Buddha) tiszteletére építette Shomu császár 744-ben azzal a céllal, hogy itt legyen Kelet-Japán buddhista központja. Manapság egyike Japán három fő Shingon (ezoterikus buddhista szekta) templomának.

ts19
Yakuo-in-do (fő) csarnok

A Yakuo-in alapvető istensége Izuna Daigongen aki boldogságot és biztonságot hoz hívőinek a mindennapi élethez, valamint megóvja őket az ártalmaktól. Izuna Daigongen Fudô Myô-ô üdvösséget hozó megjelenési formája és a következő öt istenség elemeinek kapcsolata:

  1. Fudô Myô-ô,
  2. Karuraten az isteni madár (Karura vagy Garuda),
  3. Az emberi szíveket evő démon, Dakiniten,
  4. Kangiten az elefántfejű termékenység isten,
  5. Benzaiten a víz, a zene valamint a harci győzelem istensége.

ts_id  Izuna Daigongen

ts6
Izuna Gongen-do csarnok

Takaosan másik érdekessége a tengu. A tengukról úgy tartják, hogy a szent hegyeken és erdőkben élnek. Természetfeletti képességekkel rendelkeznek, melyek az emberi vagy állati alakok felvétele, az élők álmaiban való megjelenés, hirtelen helyváltoztatás a szárnyaik mozgatása nélkül és az emberekhez való beszéd a szájuk mozgatása nélkül. Mindezek mellett a tengu képzett harcos, kardforgató és fegyverkovács is.

ts_tKarasu tengu és Yamabushi tengu. A legyező a balszerencse elhessegetésére szolgál.

Megjelenésüket illetően két formájuk van. Az egyik hosszú orrú, gyakran piros arcú tengu (Yamabushi tengu), a tapasztalt hegyi szerzetes, aki vallásos gyakorlással elnyerte a spirituális erőt.

ts_yt

 A másik a vallásos képzésen átmenő, emberi testű, ám varjú csőrű tengu (Karasu tengu), aki az istenségek és buddhák hírvivőjeként megbünteti a gonosztevőket és védelmezi a jókat.

ts_kt

 

További képek:

További információk:
http://www.takaosan.or.jp
http://www.takaotozan.co.jp