Kinkaku-ji

kkj_3

Kyoto központjából kb. 30-40 perc utazással érhető el az Arany Pavilon és az annak otthont adó hatalmas kert. Az épületet a Muromachi korszakban, 1397-ben építette Ashikaga Yoshimitsu (1358-1409), az akkori shogun és eredetileg villaként szolgált. A villa kulturális szempontból is fontos szerepet töltött be, mivel Ashikaga Yoshimitsu támogatta a művészetek fejlesztését, fejlődését, többek között a Noh drámát, Renga költészetet és a festészetet. Így az Arany Pavilon egyben a Kitayama bunka azaz az “Északi hegyi kultúra” szimbóluma is lett.  Ashikaga Yoshimitsu halála után, 1408-ban kérésének megfelelően fia Zen templommá alakította át az épületet a Rinzai szekta részére. Ekkor kapta a Rokoun-ji nevet, ami Szarvas Kert Templomot jelent.  Az idők során többször vált a lángok martalékává, legutoljára 1950-ben egy fiatal szerzetes égette porig. 1955-ben építették újra és szent ereklyék tárolására szolgált. 1987-ben cserélték aranyfüst lemezeit és azóta újra látogatható. 1994-ben több kyotoi templommal együtt felkerült az Unesco világörökségi listájára.

kkj_5

Az épület 12,5 m magas, három szintből áll és mind a 3 szint más-más jelentéssel bír, más kort és építészeti stílust mutat be. A második és harmadik szintet aranyfüst lemez borítás díszíti.

  • kkj_8A legalsó szint neve Hôsui-in (vallásos víz), Shinden stílusban (Shinden-zukuri) épült és a Heinan korszakot idézi. Itt kaptak helyet Ashikaga Yoshimitsu és Shaka buddha szobrai. A Shinden hálótermet jelent és egyben az épület központját is jelöli.
  • A második szint neve Chô-on-dô (a tenger hangja), Bukke stílusban (Bukke-zukuri) épült és a samurai szellemet jeleníti meg. Ezen az emeleten Kannon és Shitenno (Négy Mennyei Király) szobrok találhatóak. A Bukke-zukuri a katonai családok építészeti stílusa volt, míg a Shinden-zukuri az arisztokrata családoké. A legfőbb különbségek a katonai szempontok figyelembevétele és az egyszerűségre való törekvések voltak.
  • A harmadik szint neve Kukkyô-dô (Fenséges tetőpont), kínai Zen stílusban (Shoin-zukuri) épült és a kínai Sung korszakot idézi. Termében Amida buddha és 25 bódhiszattva kapott helyet. A tetején Főnix madár székel.

kkj_1Rokoun-ji kert térképe

kkj_2Bejárat

kkj_4Kyoko-chi tó és az Arany Pavilon

kkj_6Sekka-tei teaház az Edo-korszakból

kkj_7A Fudo-do, ahol Kobo Daishi által faragott Fudô-Myô-ô található.

További információk:
http://www.shokoku-ji.jp/k_about.html