Odawara

Odawara 84 km-re található Tokió központjától, ami normál vonattal 1 óra 30 perc, Shinkansen-nel viszont mindössze 30 perc utazást jelent. Odawara fő látványossága a Hôjô család kastélya az Odawara-jô és a benne található múzeum.

ow0

Hôjô család a Kantô régió legerősebb családja volt és több kastéllyal is rendelkeztek, de központjuk Odawara lett. A kastély alapjait az Omori Yoriharu 1417-ben létesített erődítménye adta, de magát a kastélyt Hôjô Soun építette 1495-ben, miután legyőzte az Omori családot. A Hôjô család 5 generáción keresztüli uralkodása alatt nem csak a kastélyt, de magát a várost is hatalmas falakkal vették körbe, így Japán legnagyobb kastélya lett.

ow13

A kastélyt három nagyobb támadás érte. Először 1561-ben Uesugi Kenshin, majd 1569-ben Takeda Shingen próbálta elfoglalni. Miután felbomlott a Hôjô és Tokugawa szövetség, 1590-ben vereséget szenvedtek Toyotomi Hideoyoshi-val szemben. A kastély erősségét mutatja, hogy Toyotomi a katonai támadások helyett stratégiai húzással, az élelmiszer ellátás megakadályozásával, valamint egyfajta fesztivál hangulat kialakításával tudta közel 100 nap kitartás után megadásra kényszeríteni ellenfelét.

ow5

Toyotomi Hideoyoshi halálát követően Tokugawa Ieyasu irányítása alá került a kastély, aki Ôkubo Tadayo-t nevezte ki az urának. Mivel a kastély hatalmas mérete fenyegetést jelentett a Tokugawa-k erejére, ezért jelentős csökkentéseket eszközöltek rajta. Az Ôkubo család szinte a teljes Edo korszakon keresztül uralkodott Odawara-ban. A Meiji korszak kezdetén, 1870-ben részben lebontásra került, mert a kormány a szamurájok szimbólumának tekintette. A politika mellet egy nagyobb földrengés is közrejátszott a kastély hanyatlásában, igaz ez már 1923-ban történt. Újjáépítését 1934-ben kezdték el. Legutóbb az Uma-dashi kaput fejezték be, 2009-ben.

Hotoku Ninomiya Jinja
ow7

ow14_1Japánban nem szokatlan, hogy szentélyeket hozzanak létre a császári család őseinek, történelmi hősök és egyéb nagy személyiségek tiszteletére. Így van ezzel a kastély területén található szentély is, ami Ninomiya Sontoku (1787-1856) mezőgazdász szellemét őrzi, aki Ôkubo Tadazane uralkodása alatt érkezett a kastélyba pénzügyi újítóként. Ninomiya élete szegény földműves család sarjaként nem indult könnyedén. Szülei kemény munkája ellenére rettentő szegénység közepette éltek. Miután fiatalon elveszítette szüleit (akik túlhajszolták magukat), az árván maradt 2 fiatalabb testvéréről is gondoskodnia kellett. Eleinte a nagybátyja földjén dolgozott, majd egy elhagyatott területet alakított át mezőgazdasági területté. A nyomor és kemény munka ellenére hajtotta a tudást, főként a mezőgazdasági termények termőképességének növelése, a szabad pillanatok kiaknázása és a takarékossággal való pénzmegtakarítás érdekében. 24 éves korában (8 évvel a szüleinek elvesztése után) már önálló földművesként mindenkit megelőzött a learatott terményeivel, és számottevő vagyonra tett szert. Az odawara-i hivatalnokok figyelmét felkeltve nem sokkal ezután felkérték az odawara-i kormány költségvetésének megújítására, melyet 6 év alatt sikerült stabilizálnia.

Szemléletét jól mutatja, hogy a mezőgazdasági falura olyan közösségként tekintett, amely a megtermelt éves többletet újabb területek fejlesztésébe fekteti vagy megtakarítja a rosszabb évekre illetve szétosztja a közösség tagjai között. Pénzügyi területen bevezetett újítása Japán első hitelszövetkezetének létrehozása. Egy olyan pénzügyi intézményé, ahol a tagok az általuk befizetett alapból 100 napig kamatmentes kölcsönt vehettek fel.

 

További képek:

További információk:
http://www.city.odawara.kanagawa.jp/kanko/odawaracastle/
http://www.asahi-net.or.jp/~qm9t-kndu/Ninomiya.htm
http://www.ninomiya.or.jp/