Togakushi

tk1A középső szentélyhez (Togakushi-chû-sha) vezető lépcső.

Nagano központjából mintegy 1 órás buszozást követően érhető el a Togakushi vulkanikus hegyvidék és az 1200 m magasan fekvő Togakushi település. Természeti és kulturális adottságai miatt népszerű kirándulóhelynek számít a környék. Található itt természetvédelmi rezervátum, ahol több, mint 120 madárfaj és számtalan vadvirág megfigyelésére biztosítanak lehetőséget, találhatók túraútvonalak a környező hegycsúcsok bejárásához, valamint kiváló hegyoldalak a téli sportok űzéséhez. A környék kulináris specialitása az úgynevezett soba tészta, melyet változatos elkészítési módja tesz méltán népszerűvé. Fogyasztják hidegen különböző szószokkal, melegen levesként változatos és gazdag feltétekkel, valamint a tészta főzővizének is jótékony hatást tulajdonítanak.

Mivel a Togakushi-hegység, illetve az itt található szentélyek kapcsolódnak Japán eredet mitológiájához, így fontos spirituális hegynek is tekintik.

A legenda szerint Amaterasu a Napfény Istennője megharagudott testvérére Susano-o-ra a Vihar Istenre és bezárkózott az Ama no Iwato barlangba, ami által sötétség borult a világra. Ezt követően összegyűltek az istenségek a barlang előtt és különféle ötletekkel próbálták kicsalogatni, mint pl. az örökké kukorékoló kakasok. Ezután készítettek egy 8 láb átmérőjű tükröt valamint görbe ékkövekből álló hosszú füzért, majd egy a barlang elé helyezett fára akasztották őket. Ezután Ame no Uzume a Különleges Égi Istennő éneklésbe és vad táncba kezdett (így született meg a Kagura tánc). A tánc hevében keblei és nemi szerve láthatóvá váltak, mire a többi istenség harsány nevetésre fakadt. Amaterasu kíváncsian kikukucskált, meglátta saját ragyogását a hatalmas tükörben. Ekkor Ame no Tajikarao megragadta Amaterasu kezét és kihúzta a barlangból, majd megkapta a kő ajtót és levegőbe lendítve eldobta. Az így eldobott kő ajtó a Togakushi hegynél landolt, ami innen kapta a nevét. Togakushi jelentése „elrejtő ajtó”.

Miután Amaterasu újra fénnyel töltötte meg a világot, az istenek úgy döntöttek, hogy száműzik Susano-o-t, valamint kárpótló ajándékok adásra ítélik. Susano-o később egy nyolc fejű és farkú sárkány legyőzésekor az egyik farkában talált egy kardot, a Kusanagi no Tsurugi-t, amit Amaterasu-nak ajándékozott.

A tükör, ékkő és kard, japán uralkodói jelképei.

Három helyszínen található itt 5 szentély, melyek szoros kapcsolatban állnak egymással:

  • Az alsó szentély, a Togakushi-hôkô-sha, 1058-ban épült és Ame no Uzume-nak van szentelve, aki előcsalogatta Amaterasu-t a barlangjából.
  • Hinomiko-sha
  • A középső szentély, ami az öt szentély központja is egyben, a Togakushi-chû-sha 1087-ban épült és Yagokoro Omoikane no mikoto-nak a bölcsesség és intelligencia istenének van szentelve.
  • Hatalmas cédrusokkal övezett gyalogösvényen érhető el a Togakushi-csúcs (1904 m) tövében fekvő felső szentély, avagy belső szentély a Togakushi-oku-sha. A cédrusokat 1612-ben ültették, maga az ösvény 500 m hosszú és a suginamiki nevet viseli. A felső szentély egy barlang köré épült és Ame no Tajikarao emlékét őrzi, aki megfogta és eldobta a kő ajtót. Állítólag a felső szentély helyén alapították a környék első templomát 849-ben, egy Shugen-do templomot és a Heinan korszak egyik leghíresebb szent hely volt.
  • Az ötödik szentély, a kilenc fejű sárkány szentélye, a Kuzuryu-sha, ami a felső szentély területén található.

A Bujinkan szempontjából is fontos hely a Togakushi hegyvidék, mert a legenda szerint innen származik a Togakure-ryû Ninpô. A Togakure a Togakushi japán írásjegyeinek egy másik olvasata. Nishina Daisuke alapította a Togakure ryû-t, aki a Togakushi szentélyben gyakorolt Shugen-do-t, majd 1181-ben csatlakozott Minamoto no Yoshinaka seregéhez és Kyoto-ba utazott. 1184-ben egy vesztes csata után, amelyben Yoshinaka meghalt Iga-ba menekült, ahol Iga ryû Ninjutsu-t tanult, majd kombinálta a Togakushi szentélynél tanultakkal és létrehozta a Togakure-ryû-t.

tk2Togakushi-chû-sha, középső szentély.

tk3A felső szentélyhez (Togakushi-oku-sha) vezető cédrusokkal övezett gyalogút bejárata.

tk4Zuishinmon kapu

tk5Zuishinmon kapura visszatekintve.

tk6Togakushi-oku-sha, felső szentély.

tk11Kuzuryu-sha

tk7Togakushi-oku-sha, felső szentély.

tk8Japán makákó

tk9A szerencsésebb látogatók medvével is találkozhatnak.

tk10

További információk:
http://www.togakushi-jinja.jp/
http://www.togakushi-21.jp/http://www.houkousha.com/