Fudô Myô-ô

Fudô Myô-ô

Fudô Myô-ô egyike az 5 harcias királynak (Myô-ô), a bölcsesség 5 Buddhája megjelenítőinek. Neve “Megmozdíthatatlan bölcsesség királyt” jelent és Dainichi Nyorai (Dainichi az öt bölcsesség Buddha központi alakja, a japánok legfontosabb Buddhája) megszemélyesítőjeként az ő tanításainak elfogadására ösztönzi és segíti az embereket. Mozdíthatatlan megnevezés az anyagi és testi kísértésekkel szemben való mozdíthatatlanságára utal.

Jobb kezében a tudatlanságot átvágó bölcsesség kard, a Kurikara van. Bal kezében kötél található, mellyel összekötözi és visszahúzza az önkontrollhoz vezető helyes útra azokat, kiket erőszakos szenvedélyeik és érzelmeik eltérítettek. Haragos ábrázata, valamint kék testszíne a feladatához szükséges akaraterőt jelképezi. Testét körbevevő lángok tisztító tűzre utalnak, ami az anyagi vágyakat égeti el. Az ülő alkalmatosságként szolgáló szikla egyrészt a mozdíthatatlanságot, másrészt a békét és boldogságot jelképezi.

Amennyiben eltekintünk Fudô Myô-ô buddhista vonatkozásától és felidézzük Hatsumi Sôke tanításait, valamint a Bujinkan gyakorlásához való útmutatásait, akár azt is tapasztalhatjuk, hogy a Fudô Myô-ô által közvetített üzenet nem más, mint egy a gyakorlás során kialakítandó lelki állapot.

Narita
Narita
Narita
Narita
Narita
Narita
Narita
Narita
Kamakura
Kamakura
Kamakura
Kamakura
Takaosan
Takaosan
Kawagoe
Kawagoe
Kawagoe
Kawagoe