Matsumoto

Tokió központjából 2,5 -3 óra alatt érhető el vonattal a gyönyörű alpesi környezetben fekvő, Japán egyik legszebb eredeti állapotában fennmaradt kastélya, a Matsumoto kastély.ma01A kastély története 1504-ben kezdődött az Eisho korszakkal, ekkor épült a Fukashi Kastély az Ogasawara klán által. 1550-ben a Takeda klán, majd Tokugawa Ieyasu uralma alá került. 1590-ben Toyotomi Hideyoshi legyőzte Hojo Ujinao-t az Odawara kastélynál és uralma alá került a Fukashi Kastélynak otthont adó Shinano terület is. Ezt követően Hideyoshi áthelyezte Tokugawa Ieyasu-t a kantoi térségbe, annak irányítására. Ogasawara Hidemasa a Matsumoto Kastély akkori ura, követve Ieyasu-t szintén a Kanto térségbe költözött. Így a kastély új uraként Ishikawa Kazumasa került kinevezésre.ma08_2Az elkövetkezendő évek során Kazumasa fiával, Yasunaga-val felépítették a kastély mai formájában is megtekinthető főbb részeit, épületeit, kapuit. A Matsumoto tartományt az Edo korszakban hozta létre a Tokugawa shogunátus. 1872-ben árverés alá került a kastély és területe, ám Ichikawa Ryôzô vezetésével a helyi lakosoknak sikerült megmenteniük az épületeket a biztos pusztulástól. (Állítólag pénzgyűjtésbe kezdtek és megvásárolták!)ma04_1

A kastély részei balról jobbra:

  • Tsukimi-yagura: Hold néző szárny, melyet Naomasa Matsudaira (Tokugawa Ieyasu unokája) építettet 1636-ban. Úgy tartják ebből a helységből háromszor látszik a Hold. Egyszer az égen, másodszor a víz felszínén, harmadszor a sake-s pohárban.
  • Tatsumi-tsuke-yagura: két szintes összekötő épület, a Hold néző szárnnyal egyszerre épült béke időben kínai mintára.
  • Tenshu: 5 emeletes vártorony.
  • Watari-yagura: összekötő épület és bejárat.
  • Inui-kotenshu: 3 emeletes kis torony.

Amint a képen is látszik az 5 emeletes torony különböző méretű szintekkel rendelkezik. A legalsó szinten (1.) élelmiszert, fegyvert és lőport tároltak. A következő szint (2.) a harcosok gyülekezésére, felszerelkezésére szolgált. Ez után egy ablakok nélküli titkos szint kapott helyet (3.), ami szintén élelmiszer és fegyverek tárolására szolgált, valamint biztonságot nyújtott a katonáknak is. Ezzel a titkos szinttel gyakorlatilag 6 emeletes a torony, de kívülről csak 5-nek látszik. A következő emelet (4.) volt a hadúr hálószobája. Felette helyezkedik el a konferencia terem (5.), melynek minden irányba nyílnak ablakai rálátást biztosítva a környezetre. Végül a legfelső (6.) szint támadás esetén a hadúr főhadiszállásaként működött.ma07Jelenleg múzeumként funkcionál a második szint, ahol lőfegyvereket, páncélokat tekinthetünk meg. A múzeum érdekessége, hogy egy házaspár a 30 éven át gyűjtött magángyűjteményét ajándékozta a “kastélynak”.

 

További információk:
http://www.city.matsumoto.nagano.jp/